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Tämän tekstin tarkoituksena on toimia tukena IPSC Action Airin osumien tulkkaamiseen,
sekä lisäyksenä sääntöihin epäselvien kohtien osalta. Tässä on esitetty tämänhetkisten
sääntöjen (2012) tulkintoja sekä niiden toteutus käytännössä. Lisäksi tämä muistio
esittelee lajista puuttuneen työkalun eli ”tulkin”. Tätä voidaan käyttää yhdessä tuomarien jo
käyttämien ruutipuolen tulkkien kanssa. Esimerkkejä sääntökohdista, joissa työkalun
käyttöä voidaan hyödyntää, on mainittu eri kappaleissa.

Action Air -tulkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan 6 mm terästangosta valmistettu
työkalu. Sen pää on hieman pyöristetty, jotta se on helpompi asettaa/painaa reikään.
Kuvassa tulkki on asetettu toiseen kahdesta toisiaan lähellä olevasta osumakohdasta.
Tulkki asettuu reikään tiiviisti, jolloin osuma voidaan todeta helposti. 6 mm:n tulkki ei liiku
lainkaan yhden osuman osumakohdassa ylä-, ala- tai sivuttaissunnassa. 

6 mm:n tulkkia voimme kutsua myös nimellä tappitulkki. Paksuus 6mm (0,00...+0.05)
Puhdistustikkua ei tule käyttää, koska se ei paksuudeltaan ole 6mm. 

OSUMA 

Osumaksi kelpaa ainoastaan reikä, jossa 6mm:n airsoft-kuula on läpäissyt taulun. Taulun
pinnan on siis oltava rikki. Painaumat eivät käy osumaksi.



REPEÄMÄ

Repeämä ei kelpaa osumaksi. Myöskään osumakohdan reiän halkaisijasta lähtevä
repeämä ei kelpaa osumaksi. Action Airissa juuri repeämät ovat hyvin yleisiä.

9.5.4 Radial tears radiating outwards from the diameter of a projectile hole will not count
for score or penalty.

OSUMA VIIVASSA TAI LÄHELLÄ VIIVAA



Lähelle viivaa tulleet osumat on helppo tulkata 6 mm:n tappityökalun avulla. A ja C!

Jos raja taas on todella lähellä 6 mm:n työkalua, voimme ottaa muoviset tulkit avuksi. A ja
C!

VIIVA JÄÄ TEIPIN ALLE

Joskus viiva voi jäädä teipin alle, jolloin osumakohtaa on vaikea määrittää. Myös tällöin voi
muovisia tulkkeja käyttää apuna. Myös taulun takapuolelle voi katsoa varmistaakseen
asian. Taulussa on oltava reikä läpi asti.



KAKSI OSUMAA HYVIN LÄHEKKÄIN

Toisinaan kaksi osumaa voi olla hyvinkin lähekkäin. Kahta tulkkia ei kuitenkaan saa
asettaa vierekkäisiin reikiin, koska tämä voi suurentaa toista osumaa.

VAIKEASTI TULKATTAVISSA OLEVAT OSUMAT



Toisinaan taas kaksi osumaa ovat lähes päällekkäin. Näitä on jo hieman vaikeampi tulkita.

Tällöin 6 mm:n tappitulkki auttaa määrittämisessä. Yksi osumareikä on aina hyvin tiukka ja
tappitulkki asettuu siihen hyvin tiiviisti. Kun on kyse kahdesta osumasta jää tulkin ympärille
hyvin ja selkeästi enemmän tilaa. 

Tappitulkki pääsee heilumaan reiässä ylös ja alas hyvin selkeästi. Kyseessä on siis kaksi
osumaa.



OSUMA KAHTEEN OSUMA-ALUEESEEN YHTÄ AIKAA

9.1.5.3 Projectile strikes partially within the scoring area of a paper or rigid target, and
continues on to strike the scoring area of another paper target, the hit on the subsequent
paper target will also count for score or penalty, as the case may be.

Kuvassa osuma sekä No-shoot että taulun A-alue. 



9.5.2 If the projectile diameter of a hit on a scoring target touches the scoring line between
two scoring areas, or the line between the non-scoring border and a scoring area, or if it
crosses multiple scoring areas, it will be scored the higher value.

9.5.3 If a projectile diameter touches the scoring area of overlapping scoring targets and/or
no-shoots, it will earn all applicable scores and penalties.

LIIAN PALJON TEIPPIÄ TAULUSSA

Kilpailun edetessä tauluun tulee paljon reikiä ja sen myötä myös teippiä. Koska Action Air
-aseilla tehot, varsinkin sisällä ampuessa, ovat usein melko matalia, aiheuttaa liian monta
kerrosta teippiä kuulan kimpoamisen tietyssä vaiheessa. Vasemmalla jälki kimpoamisesta.
Koska ainoastaan taulun läpäisevä osuma hyväksytään, on syytä miettiä koska taulut
vaihdetaan. Kuvassa selkeä esimerkki siitä millaista taulua ei tule käyttää! Yli kolme
kerrosta teippiä aiheuttaa jo paljon vaikeuksia kuulan läpäisemiselle. Varsinkin
vakiotehoiset aseet saattavat yli 5 metrin matkoilla jo 4 kerroksen jälkeen jättää
menemättä läpi teippikerroksista.

Kolmannen teippikerroksen jälkeen alkavat läpäisyongelmat. Kuvan tauluun on ammuttu
viidestä metristä (5m) vakiotehoisella aseella 0,30 gramman kuulalla. Neljä kerrosta
teippiä kuula jaksoi vielä osittain läpäistä ja meni juuri ja juuri taulun läpi, mutta viisi ja
kuusi kerrosta eivät enää antaneet kuulan läpäistä taulua, vaan kuula kimposi taulusta
takaisin. 0,20g kuula läpäisi taulua ja teippejä kolmanteen kerrokseen asti paremmin.

VINOT OSUMAT

Vinot osumat on hankalia. Näihin pätee sääntökohdat

9.5.2 If the projectile diameter of a hit on a scoring target touches the scoring line between
two scoring areas, or the line between the non-scoring border and a scoring area, or if it
crosses multiple scoring areas, it will be scored the higher value.



9.5.4 Radial tears radiating outwards from the diameter of a projectile hole will not count
for score or penalty.

Tässä tapauksessa täytyy etsiä kohta, josta taulun läpäisy on alkanut. Läpäisevä tausta
(esimerkiksi Finnfoam) ja pitkä (yli 10cm) tappitulkki auttavat tässä.

Kuvassa kaksi osumaa vinottain taulussa. Taulu ei ole rikkoutunut, jolloin 2M eli kaksi ohi. 

RATAMESTARIN PÄÄTÖS ON LOPULLINEN!

Kaikille edellä mainituille tilanteille on ratamestarin päätös kuitenkin aina lopullinen. Edellä
on esitetty tulkintoja ja apuväline tulkkaukseen, jota tulee käyttää virallisissa kilpailuissa.

9.6.6 The Range Master’s ruling in respect of the scoring of hits on targets and no shoots
will be final. No further appeals are permitted with respect to such scoring decisions.


